Udsøgt udvalg

De bedste priser

Gratis hjemmelevering v. køb over 889,-

Hvorfor er parker point så vigtige?

Den amerikanske vinanmelder Robert McDowell Parker Jr. er i dag en af verdens mest indflydelsesrige vinanmeldere.
Læs hvofor han har så stor indflydelse på vinenes værdi.

Verdens mest magtfulde vinjournalist – og manden, der er blevet omtalt som “The million dollar nose” af The Atlantic Monthly.
Sådan er Robert Parker beskrevet, og der er ingen tvivl om, at hans 100 point-system kan have enorm betydning for en vinproducent. Topkarakter hos Robert Parker er ganske enkelt ensbetydende med et betragteligt mersalg.

Robert M. Parker Jr. blev født den 23. juli 1947 i Baltimore, Maryland i USA. Oprindeligt abejdede han som advokat, men det er som smagsdommer, at han har skrevet sit navn ind i vinhistorien. I marts 1984 sagde han sit hidtidige job op og koncentrerede sig om vinens verden. Interessen for vin havde været der længe og i august 1978 udsendte han det første eksemplar af vinmagasinet The Wine Advocate, dengang til færre end 600 personer. I dag har magasinet over 50.000 abonnenter.

Robert Parker vurderer vine ud fra et pointsystem med et maksimum på 100. Vinen tildeles fra starten 50 point og kan herefter tildeles maksimalt 5 point for udseende, 15 point for duft, 20 point for smag og 10 point for sit potentiale eller helhedsindtryk. Fadprøver bedømmes altid med en intervalkarakter i parantes, eksempelvis (91-93).
Vine i intervallet 90-100 point er fremragende og de bedste af deres slags, mens vinene i intervallet 70-79 point er af gennemsnitlig kvalitet. En tommelfingerregel er, at vine med en rating over 85 Parker-point er gode, mens en vin med færre end 70 point er ubalanceret, fejlbehæftet, kedelig eller udvandet og generelt sjældent værd at drikke.
Robert Parkers 100 points skala deler ofte vandene hos producenterne, da en høj score kan betyde endog meget store gevinster for producenten, og det modsatte med en middel eller dårlig score. Men ikke desto mindre elsker detail handlen hans points, da det ofte gør det nemt for købere af vin at vurdere om det er en godt køb eller ej.
Ønsker du at investere i vin, er det en god idé at følge Robert Parkers vurderinger. Hans anmeldelser og råd om vininvestering er anerkendt og accepteret for at have en væsentlig betydning for vinens værdi – og dermed afgørende for udsving på investeringsmarkedet.

Robert Parkers 100 point-system:

  • 96-100: An extraordinary wine of profound and complex character
  • 90-95: An outstanding wine of exceptional complexity and character
  • 80-89: A barely above average to very good wine.
  • 70-79: An average wine with little distinction / soundly made
  • 60-69: A below average wine containing noticeable deficiencies
  • 50-59: A wine deemed to be unacceptable
Copyright Wine Collector 2022. All Rights Reserved
user
0
Din kurv
Du er 889,00 kr. fra at opnå fri fragt.
Din kurv er tomTilbage til shop